Warunki i zasady

Revolut <18 — oświadczenie o ochronie prywatności

Pobierz plik PDF

Porozmawiajmy o Twoich danych osobowych

Nazywamy się Revolut Bank UAB. Nasza siedziba mieści się pod adresem Konstitucijos ave. 21B, Wilno, LT - 08130, Litwa, nr identyfikacyjny przedsiębiorcy: 304580906, kod FI: 70700. Odpowiadamy za Revolut <18 w EOG.


Revolut <18 to doskonały sposób na płacenie za zakupy i zdobywanie umiejętności korzystania z pieniędzy.

Twój rodzic lub opiekun otworzył lub zatwierdził Twoje konto Revolut <18. Twój rodzic lub opiekun może dodać kolejną osobę jako „drugiego rodzica” do Twojego konta Revolut <18. Może to być Twój rzeczywisty rodzic, inny opiekun, członek rodziny lub przyjaciel rodziny. Mimo że drugi rodzic może pomóc Ci w korzystaniu z konta Revolut <18, pamiętaj, że Twój rodzic lub opiekun jest główną osobą odpowiedzialną za Twoje konto Revolut <18.

Wkrótce otrzymasz swoją kartę Revolut <18. Twój rodzic, opiekun lub drugi rodzic (jeśli został dodany) może wpłacać pieniądze na Twoją kartę, co pozwoli Ci używać jej do płatności.

Zanim zaczniesz korzystać z konta Revolut <18, musimy porozmawiać o tym, jak przetwarzamy informacje o Tobie (Twoje dane).

Czym są Twoje „dane osobowe”

Dane osobowe to posiadane przez nas informacje o Tobie, takie jak imię i nazwisko, data urodzenia, relacja z osobą, która otwierała konto (mama, tata, opiekunka/opiekun), twój numer telefonu oraz adres e-mail. To tylko kilka przykładów tego, czym są Twoje dane. Istnieje wiele innych rodzajów danych, z których nie korzystamy.


Zawsze kiedy używasz konta, dostarczasz nam o sobie informacji. Oto kilka przykładów:

  • kiedy płacisz kartą, zbieramy informacje obejmujące datę i lokalizację płatności oraz wydaną kwotę;
  • używamy „ciasteczek”, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób ludzie korzystają z naszej strony internetowej. Chcemy wiedzieć, kto jej używa i jak możemy ją ulepszyć. Bardziej szczegółowe informacje na temat ciasteczek znajdziesz w naszych Zasadach dotyczących plików cookie. Jeśli prawo mówi, że osoba w Twoim wieku może podejmować decyzje bez udziału rodzica lub opiekuna, to na wykorzystanie ciasteczek będziemy potrzebować Twojej zgody. Jeśli jednak nie masz jeszcze wystarczającej liczby lat, będziemy potrzebować zgody Twojego rodzica lub opiekuna. W niektórych przypadkach, w zależności od kraju zamieszkania, możemy potrzebować zarówno Twojej zgody, jak i zgody Twojego rodzica lub opiekuna.


Możliwe, że będziemy musieli poprosić Twojego rodzica lub opiekuna o dokumenty potwierdzające Twoją tożsamość. To może być paszport, dowód osobisty lub akt urodzenia. Będziemy posiadać również wszelkie inne informacje, które Ty lub opiekun Twojego konta zdecydujecie się nam przekazać, takie jak Twoje zdjęcie.


W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących sposobu wykorzystywania przez nas danych osobowych możesz skontaktować się z nami pod adresem e-mail dpo-junior@revolut.com. W przypadku wszelkich innych pytań powinien się z nami skontaktować Twój rodzic lub opiekun.


Kiedy napiszesz do nas wiadomość e-mail, zadamy Ci kilka pytań, aby sprawdzić, czy to na pewno Ty, a nie ktoś inny.


Podczas wymiany korespondencji e-mail zachowaj szczególną ostrożność! Nie podawaj danych, które nie są nam potrzebne, i nie zamieszczaj informacji, które ktoś inny mógłby wykorzystać w nieuczciwym celu. Jeśli będziemy potrzebować konkretnej informacji, poprosimy Cię o nią.


Możesz nam zaufać: Twoje dane osobowe są w dobrych rękach. Istnieją przepisy, które każą nam je chronić i nie pozwalają użyć ich w żadnym celu, który mógłby być dla Ciebie szkodliwy.

Dlaczego ochrona danych osobowych jest tak ważna

Twój rodzic lub opiekun otworzył dla Ciebie konto Revolut <18 lub zatwierdził je po jego założeniu. Oznacza to, że rodzice lub opiekunowie widzą Twoje dane. My także je widzimy, ponieważ są nam potrzebne do prowadzenia Twojego konta. Nie chcemy jednak, aby do tych danych dostęp mieli obcy ludzie lub firmy, jeśli sobie tego nie życzysz.


Pomyśl o czymś, co ma dla Ciebie dużą wartość — to może być Twoja ulubiona zabawka lub telefon komórkowy. Nie chcesz przecież, żeby ktoś go używał bez Twojej zgody. Jeśli pozwolisz komuś z niego korzystać, chcesz wiedzieć, w jakim celu go używa, że o niego dba i że ta osoba powiadomi Cię, jeśli coś się z nim stanie. Z pewnością chcesz też, aby ta osoba poprosiła Cię o zgodę na użyczenie go komuś innemu i oddała Ci go, jeśli o to poprosisz. Dokładnie w ten sam sposób traktujemy Twoje dane osobowe.


Dlaczego używamy Twoich danych osobowych

Istnieje mnóstwo przepisów dotyczących danych osobowych, które mówią, że możemy je wykorzystać wyłącznie z uzasadnionych i ważnych przyczyn. A oto dlaczego używamy Twoich danych osobowych:


  • część Twoich danych otrzymujemy, gdy Ty albo Twój rodzic lub opiekun zakładacie konto Revolut <18. Dane te obejmują moment pobrania aplikacji Revolut <18 i poproszenia rodzica lub opiekuna o aktywację konta Revolut <18. Potrzebujemy tych danych do otwarcia Twojego konta Revolut <18;
  • musimy korzystać z Twoich danych w celu prowadzenia konta Revolut <18. Możesz z niego korzystać pod warunkiem, że będziemy mieć Twoje dane osobowe;
  • prawo nakazuje nam, by gromadzić i przechowywać niektóre dane osobowe naszych użytkowników;
  • używamy Twoich danych do ulepszania Revolut <18. Robimy to tylko wtedy, gdy jest to uczciwe wobec Ciebie i nie przysporzy Ci żadnych problemów;
  • Łączymy Twoje dane z danymi innych użytkowników Revolut <18, aby lepiej zrozumieć to, jak wszyscy korzystacie z Revolut <18. Kiedy to robimy, dane stają się „anonimowe”, gdyż po połączeniu tych danych nie będziemy wiedzieć, do kogo dokładnie należą.


Będziemy dbać o Twoje dane. Gdy zajdzie potrzeba wykorzystania ich do jakichkolwiek innych celów, poinformujemy Cię o tym!


Do czego używamy Twoich danych osobowych

Używamy Twoich danych do wykonania poniższych czynności:


  • umożliwienie korzystania z karty do płacenia za produkty i usługi;
  • umożliwiamy Ci wysyłanie pieniędzy znajomym i odbieranie ich od nich za pośrednictwem Revolut <18 (ale tylko jeśli prawo Twojego kraju mówi, że jesteś osobą wystarczająco dorosłą, aby to robić). Jeśli Twój wiek na to pozwala, możesz również udostępnić listę kontaktów aplikacji Revolut <18, aby szybko wyszukać znajomych, którzy również korzystają z Revolut <18. Jeśli wyrazisz na to zgodę, możesz też wyszukiwać znajomych, którzy korzystają z Revolut <18 w pobliżu. W każdej chwili możesz wyłączyć udostępnianie swojej lokalizacji lub synchronizowanie listy kontaktów w aplikacji Revolut <18;
  • upewnienie się, że to Ty korzystasz z konta (użyjemy Twojego imienia i nazwiska, daty urodzenia, a czasem nawet paszportu itd.);
  • przesyłanie istotnych wiadomości i innych informacji, o których musisz wiedzieć;
  • przekazanie pakietu powitalnego i informacji takich jak wskazówki dotyczące korzystania z konta w celu oszczędzania pieniędzy;
  • ochrona Twojego konta (na przykład sprawdzając, czy znajdujesz się w miejscu, w którym użyto Twojej karty, jak wyjaśniliśmy powyżej);
  • udzielanie odpowiedzi na zadane przez Ciebie lub Twojego rodzica/opiekuna pytania. Twój rodzic lub drugi rodzic (jeśli został dodany) nie będzie mógł skontaktować się z nami w sprawie Twojego konta Revolut <18;
  • możemy sprawdzać, które funkcje Revolut <18 Ci się podobają, a które nie, aby doskonalić dla Ciebie tę usługę;
  • ożemy dowiadywać się, jak użytkownicy korzystają z Revolut <18, łącząc Twoje dane z danymi innych użytkowników Revolut <18. Kiedy to robimy, nie jesteśmy w stanie Cię zidentyfikować, ponieważ Twoje dane są mieszane z danymi wielu innych osób. Oznacza to, że dane te są „anonimowe”. Możemy na przykład dowiedzieć się, ile kieszonkowego dostają zazwyczaj użytkownicy Revolut <18, nie znając przy tym dokładnych kwot;
  • upewnienie się, że nie łamiemy prawa. W tym celu w razie potrzeby przekażemy informacje policji lub innym podobnym instytucjom. W razie problemów przeprowadzą oni dochodzenie i sprawdzą, czy zapewniamy Ci właściwą ochronę.


Nie wykorzystamy Twoich danych do celów, które są zabronione

Zawsze będziemy Ci jasno i wyraźnie mówić, do czego wykorzystujemy Twoje dane. Powiemy też, dlaczego ich używamy. Na przykład Twoje imię i nazwisko jest nam potrzebne do wydruku na karcie, a Twój adres do wysłania tej karty.


Mamy nadzieję, że rozumiesz już, co robimy z Twoimi danymi osobowymi. Jeśli będziemy chcieli użyć Twoich danych do jakichkolwiek innych celów, poprosimy Twojego rodzica lub opiekuna o zgodę. Pamiętaj jednak, że nie będziemy prosić o zgodę drugiego rodzica, gdyż nie może on decydować w sprawach związanych z Twoim kontem. Zależnie od kraju w którym mieszkasz, Ciebie również możemy poprosić o zgodę. A jeśli prawo Twojego kraju mówi, że możesz podejmować decyzje bez pomocy rodzica lub opiekuna, o taką zgodę poprosimy tylko Ciebie.

Udostępnianie Twoich danych osobowych

Czasem musimy udostępnić Twoje dane innym ludziom lub firmom. Oto kilka przykładów:


  • jeśli naszą firmę kupi inna firma, będziemy musieli przekazać jej Twoje dane, ponieważ to dzięki niej będziesz móc korzystać ze swojego konta. Oczywiście powiadomimy Cię, gdyby miało dojść do takiej sytuacji;
  • udostępniamy Twoje dane innym firmom, które pomagają nam prowadzić Twoje konto i umożliwić Ci korzystanie z niego. Współpracujemy wyłącznie z firmami, którym możemy zaufać, że zapewnią odpowiednią ochronę Twoich danych. Przykład: udostępnimy Twoje imię i nazwisko producentowi kart, aby mógł wyprodukować dla Ciebie kartę Revolut. Twój adres udostępnimy innej firmie, która tę kartę Ci dostarczy. Firmy te wykorzystają Twoje dane wyłącznie w wyżej określonych celach;
  • udostępniamy Twoje dane osobom, które pomagają nam w prowadzeniu działalności gospodarczej (na przykład prawnikom i księgowym, którzy upewniają się, że przestrzegamy prawa i postępujemy we właściwy sposób);
  • udostępniamy Twoje dane urzędnikom nadzorującym nasze działania; sprawdzają, czy zapewniamy Ci odpowiednią opiekę. Istnieją przepisy, które nas do tego zobowiązują;
  • jeśli Twój wiek na to pozwala, możesz udostępniać swoją nazwę użytkownika Revolut <18 znajomym lub innym użytkownikom Revolut <18;
  • Jeśli Twój wiek na to pozwala, możesz informować swoich znajomych lub innych użytkowników Revolut <18 o tym, że jesteś w pobliżu. Możesz to zmienić w każdej chwili w aplikacji Revolut <18;
  • jeśli znajomy wyśle Ci kod z zaproszeniem do Revolut <18, poinformujemy go o tym, gdy Twoja karta Revolut <18 zostanie zamówiona po potwierdzeniu przez Twojego rodzica lub opiekuna wniosku o otwarcie konta.


Przekazujemy Twoje dane innym firmom i osobom tylko wtedy, gdy mamy stuprocentową pewność, że zapewnią im taką samą ochronę jak my.


To tak, jakby kolega spytał, czy jego kolega może użyć Twojej ulubionej zabawki lub telefonu komórkowego. Nie powinien udostępniać takiej rzeczy swojemu koledze, jeśli mu nie ufa.


Chcemy mieć pewność, że wiesz, dokąd wysyłamy Twoje dane. Będziemy przekazywać je ludziom i firmom zarówno z Twojego kraju, jak i innych krajów europejskich.


Aby zapewnić Ci dostęp do konta, czasem będziemy musieli przekazać Twoje dane poza Europę. Jeśli zajdzie taka potrzeba, powiadomimy Cię o tym. Upewnimy się także, że poziom ochrony Twoich danych będzie taki sam jak w Europie.


Zapewnimy bezpieczeństwo Twoich danych i powiadomimy Cię, gdy pojawi się jakiś problem

Twoimi danymi zaopiekujemy się w sposób, jakiego oczekujesz od kolegi w odniesieniu do pożyczonej mu rzeczy.


Stosujemy różne metody, aby inne osoby nie mogły zobaczyć Twoich danych bez Twojej zgody. Bezpieczeństwo danych osobowych to jedno z naszych najważniejszych priorytetów. Nikt poza Tobą nie powinien znać Twojego hasła do konta Revolut <18. Upewnij się też, że nikt nie widzi hasła podczas jego wpisywania.


Dołożymy wszelkich starań, aby chronić Twoje dane. Podejmiemy wszelkie działania, które zgodnie z prawem musimy podjąć, aby zapewnić bezpieczeństwo Twoich danych. Niestety nawet pomimo starań informacje w internecie nigdy nie są całkowicie bezpieczne. Nie możemy obiecać, że Twoje dane zawsze pozostaną pod ochroną. Jeśli ktoś włamie się do naszego biura, naszych komputerów lub baz danych i przejmie Twoje dane, jak najszybciej powiadomimy o tym Ciebie lub Twojego rodzica/opiekuna. W przypadku wystąpienia problemu zrobimy wszystko, co w naszej mocy, aby Ci pomóc.


Miej świadomość swoich praw

Prawo mówi, że w odniesieniu do swoich danych osobowych możesz poprosić nas o mnóstwo rzeczy, w tym:


  • możesz poprosić nas o dostęp do swoich danych osobowych;
  • możesz poprosić nas o poprawienie swoich danych osobowych. Jeśli Twoim zdaniem znajduje się w nich błąd, możemy go dla Ciebie poprawić;
  • możesz poprosić nas o zaprzestanie wykorzystywania Twoich danych z określonych powodów lub wyrazić „sprzeciw” wobec ich wykorzystywania (po prostu napisz nam, czego nie chcesz). Nawet jeśli wcześniej otrzymaliśmy od Ciebie zgodę na wykorzystanie danych w ten czy inny sposób, zawsze możesz zmienić swoje zdanie. Napisz do nas i powiemy Ci, czy możemy przestać z nich korzystać. Nawet jeśli nie nie będziemy mogli przestać używać Twoich danych we wskazanych przez Ciebie celach, zachowamy rejestr wszelkich złożonych przez Ciebie skarg i zażaleń;
  • możesz poprosić nas o zniszczenie swoich danych. Zrobimy to pod warunkiem, że będzie to zgodne z prawem;
  • możesz poprosić nas o kopię swoich danych;
  • możesz poprosić nas, abyśmy nie używali komputerów do podejmowania dotyczących Ciebie decyzji. Czasem firma może użyć komputera do podjęcia zautomatyzowanych decyzji. Możesz poprosić nas, aby za podejmowanie ważnych decyzji w swojej sprawie odpowiadał człowiek, a nie komputer.


Jeśli poprosisz nas o coś, co uniemożliwiłoby Ci dalsze korzystanie z konta Revolut <18, powiadomimy o tym fakcie Twojego rodzica lub opiekuna. Powiadomimy go także wtedy, gdy poprosisz nas o kopię swoich danych osobowych. Wynika to z faktu, że możemy nie mieć możliwości wysłania ich prosto do Ciebie. Pamiętaj, że w tych sprawach będziemy kontaktować się wyłącznie z Twoim pierwszym rodzicem lub opiekunem, a nie z drugim.


Bardzo ważne jest, aby mieć możliwość poproszenia nas o wykonanie powyższych czynności, ale czasami pewne kwestie są jeszcze ważniejsze. Przykład: jeśli poprosisz nas o zniszczenie wszystkich swoich danych osobowych, nie będziemy mogli tego zrobić od razu. Niektóre dane osobowe musimy przechowywać przez osiem lat od chwili otrzymania od Ciebie prośby o ich zniszczenie. Wynika to z przepisów, które każą nam to zrobić, aby zapewnić Ci bezpieczeństwo. Jeśli zdarzy się taka sytuacja, wytłumaczymy Ci wszystko dokładnie — nigdy nie będziemy próbować ukrywać naszych zamiarów względem Twoich danych osobowych.


Jak długo możemy przechowywać Twoje dane osobowe

Musimy przechowywać Twoje dane, gdy jesteś użytkownikiem Revolut <18.


Możemy być zmuszeni do przechowywania danych przez dłuższy czas, jeśli wymaga tego prawo. Dlatego nawet jeśli poprosisz nas o zniszczenie swoich danych, możemy nie być w stanie zrobić tego od razu.


Jeśli zamkniesz konto, Twoje dane osobowe zachowamy przez okres nawet ośmiu kolejnych lat. Może się zdarzyć, że czas ten będzie jeszcze dłuższy. Wynika to z faktu, że moglibyśmy potrzebować tych danych w przypadku wszczęcia postępowania sądowego, tj. gdyby jakaś osoba lub firma oskarżyła nas o złamanie prawa (a my bylibyśmy odmiennego zdania).


Co zrobić w razie pytań lub chęci uzyskania dalszych informacji

Skontaktuj się z nami!

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące swoich danych osobowych, wyślij nam wiadomość e-mail na adres dpo-junior@revolut.com. Twój rodzic lub opiekun również może skontaktować się z nami w sprawie Twojego konta.


Jeśli nie podoba Ci się sposób, w jaki wykorzystujemy Twoje dane osobowe, lub uważasz, że nie rozpatrzyliśmy poprawnie Twojej skargi/reklamacji, skontaktuj się (lub Twój rodzic/opiekun) z miejscowym urzędem ochrony danych osobowych. Możecie również skontaktować się z Krajowym Inspektorem Danych Osobowych (lit. Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija) na Litwie za pośrednictwem strony https://vdai.lrv.lt/en/. Twój miejscowy urząd ochrony danych lub Krajowy Inspektor Danych Osobowych mogą nam wskazać, jak postępować w przypadku nieprawidłowego zachowania i upewnić się, że chronimy Twoje dane osobowe w należyty sposób.